Ciberludopatia. Què és i com prevenir-la?

Les ciberludopaties en adolescents espanyols són un problema creixent i preocupant. A mesura que la tecnologia avança i es torna més accessible, més joves es troben atrapats en el joc en línia excessiu, la qual cosa pot tenir greus conseqüències per a la seva salut i benestar.

Es defineixen com “l'ús patològic o addictiu dels videojocs en línia”. Encara que podem veure-la com una activitat divertida i social per a alguns adolescents, en uns altres pot acabar desenvolupant una dependència que els porti a passar massa temps jugant, la qual cosa pot afectar negativament el desenvolupament de la seva vida diària i relacions personals.

Segons un estudi realitzat per la Universitat de Barcelona, el 20% dels adolescents espanyols van jugar en línia de manera excessiva el passat 2020, i s'espera que aquesta xifra augmenti en els pròxims anys. Això es deu en part a la facilitat d'accés que actualment ofereixen els videojocs en línia.

Manifestacions al dia a dia

Tot i que l'Organització Mundial de la Salut no reconeix la ciberludopatia com una forma d'addicció, les seves conseqüències en adolescents inclouen tant problemes de salut mental –ansietat i depressió– com problemes físics –fatiga visual i mal de cap–. A més, dedicar excessiu temps a aquest tipus de jocs pot provocar dificultats tant per a concentrar-se –cosa que acaba afectant negativament l'acompliment escolar– com per a establir relacions interpersonals saludables, imprescindibles per al benestar emocional.

I aquí no acaba tot. Els adolescents addictes també corren el risc de caure en enganys en línia, com l'assetjament i l'explotació financera. Com sabem, els jocs en línia sovint requereixen que els jugadors comprin objectes virtuals amb diners reals, la qual cosa pot portar a deutes o a la compra de béns que no tenen un valor real.

Ciberludopatia i telèfons mòbils

Els telèfons intel·ligents i tauletes han revolucionat la forma en la qual els joves juguen i accedeixen als videojocs. La majoria dels adolescents tenen accés a ells permanentment. Una enquesta de la Fundació Barrié, realitzada a més de 10.000 adolescents, quantifica en un 26% els joves que fan un ús problemàtic o compulsiu del telèfon mòbil.

A més, la disponibilitat constant dels videojocs en línia i la possibilitat de competir contra persones desconegudes de tot el món pot provocar que nois i noies juguin durant períodes prolongats de temps, la qual cosa augmenta el risc de desenvolupar una addicció.

Com prevenir la ciberludopatia

A continuació, deixem algunes mesures perquè pares i mares puguem prevenir la ludopatia en els nostres fills i filles:

  • Establir límits de temps per al joc en línia, especialment en els jocs més addictius.

  • Fomentar altres activitats com l'esport, la música, l'art o el voluntariat, per a ajudar-los a tenir un equilibri en la seva vida.

  • Mantenir una comunicació oberta i honrada amb ells sobre el joc en línia i l'existència de les ludopaties. Això pot ajudar a prevenir l'afecció o detectar-la de manera primerenca

  • Monitorar l'ús dels videojocs i d'Internet per part dels adolescents, especialment si hi ha signes de problemes.

  • Fomentar una cultura de joc responsable en la qual els joves aprenguin a divertir-se de manera segura i saludable, evitant l'excés i l'addicció.

  • Proporcionar suport si es desenvolupa un problema de ludopatia. Això pot incloure teràpia o assessorament, així com l'accés a recursos i programes d'ajuda.

És important tenir en compte que la prevenció de la ludopatia és un treball que es fa en equip, que involucra a pares, educadors, professionals de la salut mental i la comunitat en general. En treballar junts, assegurarem el correcte desenvolupament d'habilitats saludables i equilibrades.

 

Firma: Joan de Santiago

Enllaç a la crítica

 

Anàlisi de cinema, sèries,
internet i videojocs.

L'anàlisi de cine, sèries, Internet i videojocs
des d'una òptica informativa i pedagògica entorn
de les novetats dels continguts audiovisuals.

Més articles

Contacta amb nosaltres

Botiga
C/ Prat de la Creu nº 2
AD500 Andorra la Vella
De 9h a 19h (de dilluns a divendres)
De 9h a 14h (dissabtes)
Servei d’atenció al client
Truca’ns al 115,
o al (+376) 301 115 si ets a l’estranger.
De 8h a 23h (de dilluns a diumenge).
En cas de pèrdua o robatori d’un terminal mòbil, l’horari és de 24 hores tots els dies de la setmana.
Despatx seu social
875 000
De 8h a 18h (de dilluns a dijous).
De 8h a 15h (divendres).
Informació telefònica
nacional i internacional

111
Preu de la trucada 2 € d'establiment i 0,26 € per minut.
De 8h a 24h (de dilluns a diumenge).