La meva empremta digital

M’he de preocupar? 

A la pregunta “m’he de preocupar per la meva empremta digital?” hi tenim una única resposta. Sense cap intenció de dramatitzar ni espantar, sí. Simplement, sí. Podríem dir que ha de preocupar-nos només fins al punt que ens porti a interessar-nos per saber què és, què implica i com cuidar-la per fer el possible per minimitzar els seus riscos.

Aquest no és un tema menor i porta implícita una petita alerta. A més, és un fet relativament modern que no se’ns ha ensenyat als que tenim més de vint-i-cinc anys, molt possiblement. Esperem que els més petits creixin sent més conscients d’aquesta realitat.

Tenir una vida digital en línia comporta una gran responsabilitat perquè tota aquella informació nostra (fotografies, vídeos, textos, dades personals sensibles i xifres bancàries, entre altres) ens exposa davant els ciberdelinqüents que hi ha arreu del planeta.

En aquest article volem donar-vos les principals claus per començar a cuidar-nos davant els múltiples perills que pot amagar la vida pública a internet.

 

Què és l’empremta digital?

Per si algú encara s’està preguntant a hores d’ara què és exactament això de l’empremta digital, ho resumim. És, senzillament, tota aquella informació que es pot trobar a la xarxa sobre una persona: imatges (fotos o vídeos), adreça postal, telèfon, comptes bancaris, comentaris a xarxes socials i blogs, notícies, registre de compres, etc.

 

La meva empremta activa i passiva

Hi ha dos tipus d’empremta: l’activa i la passiva. La primera és la que nosaltres compartim de forma conscient (fotos, missatges, compres, transaccions, etc.) i la segona és tota aquella que proporcionem de manera involuntària (ubicació, dades personals com l’edat, el sexe, o als nostres hàbits de connexió a les diverses aplicacions).

Tota aquesta informació queda registrada a internet, als servidors de les empreses per les quals hem navegat i, per tant, deixa d’estar sota el nostre control. Pel que fa a les xarxes socials, a les bases legals que acceptem en obrir-nos el perfil, donem el nostre consentiment perquè es quedin amb tot el que publiquem i passa a ser de la seva propietat als servidors que tinguin a Irlanda, Estats Units o Aràbia Saudita, entre altres països.

No podem deixar de tenir en compte que tota aquesta quantitat inimaginable de dades personals que queden a la xarxa són també part de la nostra història i, per tant, reputació.

Cada vegada, més empreses i centres d’estudi estan revisant els perfils a xarxes socials dels seus candidats per saber quin tipus de vida porten abans d’acceptar-los. D’aquesta manera, poden fer-se una idea molt aproximada de nosaltres simplement amb un parell de clics.

Potser ara queda més clar com d’important és saber què estem pujant a internet o què s’està generant sobre la nostra persona, oi? Però, significa això que he de tancar tots els meus comptes, esborrar el meu correu electrònic, eliminar les meves converses privades i tallar els cables del meu router? Doncs no, per descomptat.

És cert que ets completament lliure de viure com desitgis la teva vida digital, però des d’aquí no n’estem fent una crida, ni tampoc a tenir una por patològica a penjar alguna cosa o a xatejar amb altres persones. Simplement volem posar una mica de llum a un tema que en moltes ocasions no està prou present al nostre dia a dia per tenir-ne la cura necessària i evitar exposar-nos sense coneixement.

 

Què puc fer?

A continuació, et deixem alguns consells per a una vida digital saludable:

  • Cuida què puges sobre tu i pensa si la informació que dónes és excessiva. Per exemple, publicar les teves vacances lluny de casa mentre la llar està buida potser és perillós. Una alternativa seria pujar les fotos i vídeos un cop tornis.
  • No pugis res que no et defineixi com a persona i que, a més, pugui jugar en contra teu. De les bromes del moment amb els teus companys de feina te’n pots penedir tota la vida.
  • Practica l’egosurfing. Revisa cada cert temps què hi ha sobre tu a la xarxa. Escriu el teu nom i cognoms en un cercador i busca de quina informació disposa internet i, per tant, qualsevol persona.
  • Evita llocs web amb poca seguretat. Confirma que l’URL a la qual et connectes comenci per https://. La s del final et garanteix que la web té un certificat de seguretat davant vulnerabilitats externes.
  • Procura no navegar a webs d’informació delicada (el teu banc online, dades privades, etc.) o enviar referències personals quan et connectis a un router públic. Si has de fer aquest tipus de consultes, es recomana que apaguis el wifi i les facis amb el 3G, 4G o 5G del teu telèfon. Si necessites fer-ho mitjançant un router públic, l’última recomanació és que ho facis mitjançant una connexió VPN (una xarxa privada) que es pot aconseguir donant-te d’alta a webs específiques amb aquests serveis. D’aquesta manera evitaràs que qualsevol que es connecti al mateix wifi públic pugui veure la teva navegació.

Firma: Carlos Luque

Anàlisi de cinema, sèries,
internet i videojocs.

L'anàlisi de cine, sèries, Internet i videojocs
des d'una òptica informativa i pedagògica entorn
de les novetats dels continguts audiovisuals.

Més articles

Contacta amb nosaltres

Botiga
C/ Prat de la Creu nº 2
AD500 Andorra la Vella
De 9h a 19h (de dilluns a divendres)
De 9h a 14h (dissabtes)
Servei d’atenció al client
Truca’ns al 115,
o al (+376) 301 115 si ets a l’estranger.
De 8h a 23h (de dilluns a diumenge).
En cas de pèrdua o robatori d’un terminal mòbil, l’horari és de 24 hores tots els dies de la setmana.
Despatx seu social
875 000
De 8h a 18h (de dilluns a dijous).
De 8h a 15h (divendres).
Informació telefònica
nacional i internacional

111
Preu de la trucada 2 € d'establiment i 0,26 € per minut.
De 8h a 24h (de dilluns a diumenge).